Aparatul dentar

Aparatul ortodontic este soluția medicală cel mai des folosită pentru alinierea dinților poziționați incorect, sau care împiedică efectuarea unei mușcături corecte. De obicei, pacientul vine la medicul ortodont pentru că dorește să aibă un zâmbet frumos. Însă este corect și util de știut că există o dependență directă între estetică și funcție. Cu alte cuvinte, tratamentul ortodontic nu doar înfrumusețează zâmbetul, ci duce și la o îmbunătățire a eficacității masticatorii și facilitează o igienă mult mai consistentă a cavității bucale. Obiectivul oricărui tratament ortodontic este sanarea cavității bucale.

Cât durează?

În general, tratamentele ortodontice durează între 3 luni și 3 ani, însă durata exactă a unui tratament variază în funcție de complexitatea cazului și de consecvența pacientului față de planul de tratament. Uneori, înainte de a fixa aparatul, medicul poate recomanda efectuarea unor intervenții chirurgicale care să asigure spațiul necesar repoziționării corecte a dinților. Aceste intervenții pot cuprinde extracții de dinți și/sau operații de plastie a maxilarelor, ambele menite să soluționeze problema spațiului.

Ce fel de aparate folosim?

Pentru pacienții micuți, cu dantură mixtă (dinți de lapte și dinți definitivi) folosim aparatele mobile, sub formă de placă.

Pentru pacienții care și-au format deja ceea ce noi, medicii, numim „mușcătura permanentă” (adică au toți dinții definitivi) recomandăm aparatele fixe. Aceste aparate sunt alcătuite din brackeți care se fixează pe suprafața dinților, în centru, și arc (acel fir de sârmă care trece prin mijlocul brackeților, indicând forța mișcării dinților).

Există mai multe tipuri de brackeți. Cei metalici sunt cel mai des utilizați și au costuri mai reduse. Cei ceramici sunt mai estetici și costă mai mult. Ambele tipuri se colează pe suprafața vestibulară (vizibilă) a dinților. Pentru confortul estetic, pacienții pot opta și pentru brackeți cu poziționare linguală, iar tratamentul poate trece neobservat de cei din jur.

O metodă inovatoare de tratament o constituie metoda fără brackeți: Invisalign, care se bazează pe aplicarea de aparate executate din acrilat, similare gutierelor de albire. Pe parcursul unui astfel de tratament, pacientul va primi mai multe gutiere care vor repoziționa treptat dinții. Metoda este apreciată pentru un grad înalt de estetică, dar are și neajunsuri, cum ar fi faptul că uneori este totuși necesară utilizarea unor aparate fixe, sau faptul că nu rezolvă situațiile când sunt necesare extracții dentare.

Tratamentul fiecărui pacient în parte se stabilește pe baza unui plan individualizat și conform cu diagnosticul stabilit de medicul ortodont.

Cum decurge tratamentul?

Orice tratament ortodontic începe cu o consultație în cadrul căreia pacientul primește informații aplicate cazului său și la finalul căreia medicul va lua amprenta necesară pentru stabilirea planului de tratament. Dacă este cazul, tot în această primă întâlnire, pacientul va afla ce informații medicale sunt necesare pentru dosarul său ortodontic. După ce pacientul îi furnizează medicului aceste informații, medicul stabilește diagnosticul final, face un plan de tratament și I le prezintă pacientului, împreună cu devizul de cheltuieli.

Share:

Lasă un răspuns